Veelgestelde vragen

Vragen over de Weerbaarheidsklas? Grote kans dat je het antwoord in de FAQ hieronder vindt! Staat het antwoord dat je zoekt er toch niet bij? Neem dan contact op!

 

Wat trek ik aan bij de weerbaarheidstrainingen?

Zorg voor sportkleding waarin jij je lekker voelt en een flesje water. Verder hoef je niks mee te nemen, ook geen sportschoenen, want we trainen op blote voeten.

 

Waarom train je op blote voeten?

Op blote voeten sta je dichter bij de aarde en kun je beter ‘gronden’. Hierdoor sta je steviger en dat heb je nodig om weerbaarder te worden. Mocht je om medische of andere gegronde redenen niet op blote voeten kunnen trainen, laat het dan even weten. 

 

Voor wie is weerbaarheidstraining geschikt?

De weerbaarheidstrainingen zijn geschikt voor iedereen die beter voor zichzelf op wil leren komen. Of als je het lastig vindt om met iemand een gesprek te beginnen, als je gepest wordt en daar last van hebt, niet lekker in je vel zit, je moeilijk kunt beheersen of beter wilt leren concentreren. 

Trainingen worden gegeven aan kinderen vanaf de basisschoolleeftijd en ouder. Dat kan zowel via school als daarbuiten. Groepslessen Rots & Water worden gegeven in verschillende leeftijdsniveaus. De individuele trainingen zijn zowel voor kinderen als volwassenen geschikt. 

 

Worden de trainingen vergoed?

Mogelijk betaalt de gemeente of zorgverzekeraar de kosten voor een deel.
Bij de gemeente kan dat soms via een PGB. Sommige instellingen hebben een aanbesteding van de gemeente en zijn hoofdaannemer. Indien deze hoofdaannemer de weerbaarheidstraining wil doorverwijzen naar de Weerbaarheidsklas, dan kunnen zij de kosten mogelijk op zich nemen.

Sommige zorgverzekeringen vergoeden weerbaarheidstrainingen vanuit de aanvullende verzekering, meestal vanuit de alternatieve zorg. Vraag hier even naar bij je verzekering. Het is ook mogelijk om via je werkgever of loopbaancoach deze training te volgen. Vaak vergoed deze dan een deel van de kosten.

Ook is het nog mogelijk dat je via een sociale instelling de training kunt gaan volgen. Bijvoorbeeld via het buurtteam/ wijkteam. Kijk eens op deze site.

 

Leer je op een weerbaarheidstraining een ander in elkaar te slaan?

Nee! Bij sommige trainingen zijn er oefeningen met stoten en trappen (op een stootkussen). Het is de bedoeling dat je kennismaakt met je eigen kracht, je leert je in te houden en concentreren. Een stukje mentale training. Je leert wel voor jezelf opkomen in noodgevallen en alleen te slaan als je echt niet anders kunt. 

 

Hoe meld ik me aan?

Je kunt je hier aan melden. Vul het formulier in en er wordt binnenkort contact met je opgenomen. 

 

Ik wil een workshop of kinderfeestje op het gebied van weerbaarheid organiseren. Kan dat?

Bij de Weerbaarheidsklas kun je ook terecht voor kinderfeestjes of workshops op maat. Stuur een mail naar ellis@weerbaarheidsklas.nl met je wensen en er wordt binnenkort contact met je opgenomen. 

 

Ik kan niet komen, wat nu?

Neem contact met mij op. Het is niet mogelijk om een groepsles in te halen. Mocht je meerdere lessen niet kunnen, dan kijken we hoe we dat kunnen oplossen. 

 

Waar worden de trainingen gegeven?

De trainingen worden op verschillende locaties gegeven. Afhankelijk van waar de deelnemers vandaan komen. Dat is meestal in een gymzaal, maar dat kan bijvoorbeeld ook bij iemand thuis of buiten zijn. Als er maar ruimte is om lekker te bewegen.

 

Hoe lang duurt een training?

De trainingen duren 60 minuten. De eerste training duurt vaak iets langer, zo’n 90 minuten. Wij willen graag op tijd starten en zullen dan ook geen rekening houden met te laat komen. Mocht je niet op tijd kunnen komen, dan kun je wel aan het resterende deel van de training meedoen.

 

Wanneer starten de trainingen?

De Weerbaarheidsklas organiseert op regelmatige basis groepslessen. Dit is afhankelijk van het aantal aanmeldingen. De groepen bestaan uit 5 tot 12 personen. Bij meer aanmeldingen zullen er trainingen op een later tijdstip worden ingepland. 

Voor scholen, verenigingen en organisaties voor kinderopvang zijn er aparte arrangementen op maat, omdat deze de training per groep/klas kunnen volgen. Op een school kan de training eenvoudig in de gymzaal plaatsvinden. Neem contact op voor meer informatie of om de mogelijkheden te overleggen.

 

Ik heb een blessure of gebruik medicijnen, kan ik wel meedoen?

Bij weerbaarheidstrainingen ben je veel in beweging. Vaak kan dit op je eigen niveau. Als je twijfelt, overleg dan zelf even met je huisarts of medisch specialist. Geef aan het begin van de training door aan de trainer of er medische bijzonderheden zijn.